Műhelytitkok

Szentgyörgyi Dezső relikviát kapott a RepTár

 
A RepTár 2017-ben újabb kivételes relikviával gazdagodott. Ifj. Szentgyörgyi Dezső ajándékozta édesapja MALÉV-os igazolványát a múzeumnak. 
Repülős berkekben fogalommá vált Szentgyörgyi Dezső neve és személye. Emlékét a hazánk légterét védelmező vadászrepülők alakulata, az MH.59. Repülőbázis 1990.április 28-ától, nevében is őrzi.
Szentgyörgyi Dezső a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája. 220 harci bevetésen bizonyította bátorságát a 30 igazolt légigyőzelmes pilótaász. A második világháborúban a keleti frontra kitelepült szolnoki Dongó században szolgált. 1944 májusában megalakult 101. Puma vadászrepülő osztályba a Dongó is beolvadt, így került Szentgyörgyi Dezső a 101/2 „Retek” századba. Mint „Puma” pilóta vezére a bátorság, kísérője a jó szerencse volt! Hónapokon keresztül a sokszoros túlerővel szemben oltalmazta Magyarország légterét. 1945 májusában amerikai hadifogságba került, majd hazatérve a MASZOVLET-nél lett pilóta. 1950-ben koholt vádak alapján hat évet töltött börtönben. Szabadulását követően, 1957 és 1971 között több mint ötmillió kilométert repült a MALÉV gépeivel. Utolsó útján a koppenhágai repülőtér megközelítése közben egy Il-18-assal légikatasztrófát szenvedett. A Pilóta, akit a háborúban nem fogott a golyó, aki minden gépet hazahozott háborús és békeidőben is, a tengerbe zuhanva vesztette életét…

 


Horthy István repülő főhadnagy emlékhelyének ünnepélyes felavatása

 
A RepTár Szolnok Nkft. vitéz nagybányai Horthy István, a magyar repülés és a vasút fejlődése érdekében végzett munkája előtt tisztelegve, ünnepélyes keretek között helyezte el a repülő főhadnagy domborművét Repülőmúzeum udvarán. Megtisztelte jelenlétével ünnepségünket a repülő főhadnagy fia és családja, továbbá unokatestvérei is. Közreműködött a Légierő Zenekar Szolnok, valamint a Magyar Honvédség különleges díszelgő csoportja.
Ünnepi beszédet mondott 
- Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, 
- dr. Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka és 
- Kovács Ákos a RepTár igazgatója.

Az avatás után megnyílt a Horthy István emlékkiállítás értékes relikviákkal, többek között korábban ki nem állított roncsdarabok Horthy István repülő főhadnagy repülőgépéből. Majd Magó Károly zászlós, roncskutató tartott előadást Horthy István főhadnagy repülőbalesetének kivizsgálásáról.

A dombormű rövid története:
1942. augusztus 20-án vitéz nagybányai Horthy István tartalékos főhadnagy hajnali 5 órakor startolt a huszonötödik bevetésére. A felszállás után 300-400 méter magasan az éles fordulóban a repülőgépe sebességet vesztve dugóhúzóba esett és kis magasságból a földbe csapódott. A kormányzó helyettes hősi halált halt. A baleset után a holttestét felravatalozták, hazaszállították majd a kenderesi családi kriptában helyezték örök nyugalomra. Szolnokon 1943. április 18-án avatták fel Erdey Dezső szobrász Horthy főhadnagyot ábrázoló domborművét, mely a gabona Tárház falán került elhelyezésre. A háború befejezése után a leszedett reliefet habarccsal leöntötték, majd a Tárház pincéjében elrejtették. Az 1990-es évek elején a katonai repülőtérre szállították, ahol nyoma veszett. 2006. szeptember 29-én találták meg ismét a repülőtér területén, majd az emléktáblát 2009-ben ünnepélyes keretek között Lamos Imre dandártábornok nyújtotta át a város alpolgármesterének.
2017. április 18-án, végső kiállítási helyére, a RepTár udvarára került. A RepTár az ünnepség idejére ingyenes belépést biztosított, hogy a rendezvényen minél többen tiszteletüket fejezhessék ki. Köszönjük a részvételt programunkon.Horthy István emlékkiállítás

 
Vitéz nagybányai Horthy István 1928-ban szerzett gépészmérnök diplomát, majd a Weiss Manfréd gyár repülőmotor osztályán helyezkedett el. 1942-ben tartalékos vadászpilótaként a keleti frontra került. Bár maradhatott volna, nem tette: azzal indokolta, nem érezné magát jogosultnak a hadsereg majdani irányítására háborús tapasztalatok nélkül. A magyar repülés és a vasút fejlődése érdekében végzett munkája előtt tisztelegve 2017. április 18-án emlékhelyének ünnepélyes felavatását követően a RepTár Hangár galériájában megnyílt a Horthy István emlékkiállítás. Az időszaki kiállítás lehetőséget adott a múzeum látogatóknak, hogy végig kísérjék munkásságát, és életútját a kiállított korabeli újságokon, könyveken, és fotókon és keresztül.